12 November 2008

LEG CRAMPS@KREM@KAJONG

Salam rekreasi to all “Fellowship of The BAT”..huhu…
Rentetan dari artikel cukup berinfomasi yang BAT Ice Maharaja post hari tu…
Aku rase terpanggil plak nak post something info gak kat sini..
Tgh2 boring ni…Menyumbangkan sesuatu yang bermakna utk blog ni pun bagus gak kan..

Post kali ni aku nak share sikit pasal masalah leg cramps@krem@kajong...haha...
Aku rase semua climbers penah alami masalah ni…cume beza kritikal@tak jer..
Aku sendiri pun setiap XPDC tak penah tak krem…dah macam wajik plak…mesti nak krem…pasal ape…? Hahaha…jom terjah….

Punca Krem

Of coz lar punca utama kene krem ni pasal tak buat treneng…treneng sebelum XPDC ni penting beb. Kerana kebiasaanya otot yang dilatih secukupnya jarang mengalami cramps. Aku biasenye seminggu sebelum XPDC ade lar buat treneng skit2…gi gym jer…
gym lar bro..memain ko..!
Biasenyer seminggu kat gym ni aku akan focus kat kaki jer….nak build up otot kaki beb..(nak tau panduan senaman sebelum XPDC tunggu next artikel..hahaha…)
Punca yang kedua adalah sometimes cramps or dead legs berlaku bile kurangnye liquid(air) dalam badan. Cramp selalunyer terjadi akibat terkumpulnya checimal di dalam otot, dan terjadi apabila badan terlalu banyak mengeluarkan garam melalui peluh. Bahagian otot yg paling kerap di gunakan adalah yg akan "kena" selalunya.

Things To Do & Don’t

Persediaan yang utama macam yg aku explain kat atas tadi…Sebelum berXPDC, treneng lar secukupnyer…kalau boleh fokuskan kat otot2 yang paling byk akan digunakan nanti macam kaki & bahu…kaki utk mendaki dan bahu utk pikul stok balak..hahaha…tapi jgn lupe treneng kardio, ni pun penting gak…kalau tak nanti napas kobau ko…aku napas kobau tu dah standart dah…hahaha…
Petua yang kedua minum lar air byk2….seminggu sebelum XPDC tu minum lar air byk2 sampai perut kembung pun takpe…biar kembung ngan air, jgn kembung pasal ade budak kat dlm tu sudah…hahaha…Tapi air ape nak minum..? Haa…sebaik-baiknyer…minum lar air putih/masak tu byk2…sebab..?
Ada satu study "bodoh-bodoh" @ takde kajian mendalam dari segi saintifik la maksudnya..
1. Kumpulan A diberi minuman air berperisa oren (glukos) sewaktu satu program pendakian dan kayak..
2. Kumpulan B dibekalkan dengan Air mineral sahaja..
Keputusan 90% ahli kumpulan A krem.. kumpulan B 100% ok jerk... hmmm benda nie dibuat oleh sorang mat saleh tak silap aku.. Aku tak pasti lar kesahihan nyer…nak tau tye BAT Yuz…dia kan researcher…Selain tu bleh gak minum sport drink such as 100Plus, Revive, Excel..and byk lg lar… kalau rasa air sukan nie mahal gunakan aje garam n gula kat umah je.. air garam jugak boleh elak kaki jadi krem....ni petua aku cilok dari bebudak triathlon... orang besi...
cramp paling teruk ngan diorang ni... dan since diorang ni sukan big sponsor so teknologi dan research diorang lebih.. pasal cramp ni, research kata pasal garam tak cukup dalam badan. Ironman/women ni takde masa nak rehydrate, ke bancuh ORS ke.. so diorang guna cara paling primitif tapi efektif... diorang makan asam boi. ni tak tipu punya. sumber garam yg kaya , ringan, discreet dan senang dispose (biji dia)... masa tengah berlari atau mengayuh beskal tu diorang kemam asam boi le from time to time. Kite pun bleh praktikkan mende ni coz Hiking pun antara cabang sukan lasak mcm triathlon..Alternatif lain asam boi ni masukkn beberape biji dlm botol air pastu masukkan air dari sungai/air terjun…pastu goncang…korang try ler minum…fuhhh…..memang best giler…pasal aku dah penah try buat ni… ada ja orang nak cilok sikit on trek....
Selain tu, boleh gak minum ORS-Oral Rehydration Salt…ors ni kalau kita dehydrate dia cam air garam ler ..bende ni dalam bentuk peket mcm rempah megi ade, dalam bentuk tablet pun ade cari kat farmasi..rasa dia, super payau, skang dah ade perisa oren.. aku tak penah minum pun..hehe…kalo nak ORS percuma gi aje hospital ckp kat doktor cakit peyut melampau, dpt lah 2 - 3 peket. Minum ORS ..bukan leh bantai dilute lam air ja..kena tengok pada % concentration yg diperlukan..kalau dilute lam air yg lebih..dia x effective.. takpun malam sebelum ko trekking tu ko minum dulu garam ORS.. baru serapan ORS kat tisu otot ko lagi banyak.. kalo ko minum 5 minit sebelum ko trekking, takut otot ko tak sempat nak serap banyak garam utk counter balik asid laktik kat otot yang berkenaan…Atlit powerman, tiap kali malam sebelum race day dia akan minum ORS dengan isipadu lebeh kurang setengah botol air mineral kecik..
Keberkesanan Paint Killer…bende alah ni bagus gak coz die buang sakit dgn cepat.. Tapi, efek jangke mase panjang.. .kalo tgk pemain bola, diorg banyak pakai bendalah tu..n, bende yg terkandung dalam alat tu, akan memudahkan injury n mereputkan tulang n melemahkan otot..kire kalo emergency, bule r pakai..jgn slalu pakai.. kaki komfom nak pakai lame…komfom byk lagi gunung nak daki hehe…
Ni petua orang tua2 plak...semasa XPDC, kita elakkan dari meminum bende2 yg berangin seperti teh… walaupon tgh sejuk2, kene teh O, perghhh, layan gila, tapi, disebalik sedapnya itu, ada buruknye jugak. Ni petua, belum try lg ni…tak tau ape kesannyer…sape2 nak try dipersilakan lar….

So, tu jer lar yg dapat aku kongsikan kat edisi kali ni…Ni sekadar perkongsian jer…kalau ade panduan/petua yang lain boleh lar kongsi2 ok..


Chow Sin ….


Artikal akan datang…
Panduan Senaman Sebelum BerXPDC…

Aku suke lirik lagu ni...Harap2 aku tak kene tahan ISA...

One Buck Short-Kel...


Bertapa hebatnya kita membeli isu terkini
Fakir miskin terpedaya
Orang kaya semakin kaya
Bagaimana kita nak maju asyik mereka rembatkan
AP senang didapat
Projek besar diorang rembat
45 hitam biru mencari-cari tujuan
Aku dia kita mangsa
Hal kecil menjadi besar
Apa lagi yang kita semua perlu lakukan
Bangsa kita keluar malam
Maruah kita semakin curam

Chorus:
Ingat kita takut?!
Apa mengarut?!
Kita tunjukkan!RAKYAT KEDEPAN!


Bertahun-tahun akan kita merasai sengsara
Peperangan yang tak sudah!
Cari harta mengambil tanah!
Walau sekarang kita hidup hidup dah cukup mudah
Tak cukup tamak harta
Cari makan mereka kata

Dikir Barat:
Bak Kata
Cerita pendek
Kita harus Kerja sama
Jaga jaga Jaga nama
Kalau jatuh Depa pijak
Kerja sama Boleh maju
Jangan malas Jangan tipu
Makan rasuah
Tikam belakang
Semua ini Buat rosak
Tukar cara Kita fikir Baru hapus KORUPSI!
Tukar cara Kita fikir Baru hapus KORUPSI!

10 November 2008

Something To Share To All


Huhuuuu salam semua BAT mans and gurls.... huuu ari ni... otak wa terligat kejap nak wat post... so wa pon teringat yang liza nak beli haversack.... ade yang panggil backpack.... ade yang panggil beg naik gunung..... ade yang panggil beg kayu balak(ni utk beg tinta jeee uahuahu)
so... wa pon cari la kat web.... so wa dpt info yang skit lebih kurang boleh pakai laaa.... tapi wa link kan jee... cume certain pic wa upload kan utk kawan2....ape ade hal....uahuahuahuh contoh nya beg ni...







huhuuu beg ni wa memang berkenan...skit ari ni memang wa sambau...




boleh tahan gak....




huhuu...layan gak..




huhuuu smart gak....




huhuuu idaman wa gak....



so.... wa ade gak nak bagi link yang boleh digunapakai utk lu org wat research nak beli beg....so lepas ni x de lagi naik gunung pakai beg kecik.... lagi baik pakai beg plastik jeee uahuahuahuh






yang ni best skit.... pasal dia ajar kite camne nak fit kan beg kite dgn body....jgn busy body dah laa... tapi kalu nak jadi body guard ok gak uhauahah




so wa harapkan info yang wa post kan ni skit sebanyak blh kita tambah dalam pale otak skit...pasal wa sendiri pon x tau... tapi bile dah bace.... dah cube... baru rase dan tau... uahuahuah...


selamat beli beg ok..... cau sin laa bro... memain ko...uahuahuahh




BAT Ice Maharaja Jack

Jawatankuasa Dokumentasi
BATians

07 November 2008

THE CHRONICLE OF TIOMAN ISLAND part II

huhuuu brader tu kontrol macho...... mase gambau ni amik..dia blom nak mabuk lagi..... pas tu.... huhuuuuuuuuwek uahuahuahuahuah
huhuuu napi pakai VA tu cam x muat jee.. uahuahuahuah
huhuuu ni kat marine park air batang.....batang kali x de kat sini uahuahuah

huhuuu kata keju.........
mi teow dng liza x pasan wa amik gambau dia... pasal wa amik gambau si dilla uahuahuahuahauhauh



BAT Ice Maharaja Jack
Jawatankuasa Dokumentasi
BATians

Some Sort Of Scenery

morning view...............can laaaa

budak paling ceria......relax laa bro.... memain ko....

huuuuu embam......bam.....bam.....nak picit pipi skit..... anak sapo laa ni
huhuuu penat wa tunggu scene ni tau... memain ko....

skali skala mau posing ala ala god father skit... uahuahuahuh



BAT Ice Maharaja Jack
Jawatankuasa Dokumentasi
BATians

06 November 2008

THE CHRONICLE OF TIOMAN ISLAND part I

welcome to pantai juara.....here the choricale is begin uhauhauhauh

Memain ko..... si baik x da zebra crossing ..... uahuhauha



Ape yang si tinta tu wat tu.... bini kat blakang tu oi.... ko amik gambau sape tu??? huuuuuuu


suke si napi gi pulau........ zul.....nurul...yang mane satu??? uahuahuah



Tuan Penyelaras sedang wat spot check sape yang amik selipar dia... siap kena tandatangan tau... uahuahuahuha


BAT Ice Maharaja Jack
Jawatankuasa Dokumentasi
BATians

The Best Is For The Best

Bebudak ni tgh layan masakan mummy timah.... huuuu enaknya

Tu dia....penyelaras turun padang dgn ajk ration... BAT zaipol


Ape yang si sahab tipu si liza tuu.... uahuhauahua ko siap ko liza uahua

Idris aka deris the jawo....... climb with all of spirit


Meh posing sambil menghembus napas kobau...uhauhauhauhauha



BAT Ice Maharaja Jack
Jawatankuasa Dokumentasi
BATians

03 November 2008

Yong Belar: The 3rd G7

Ni beberapa gambar yang sempat aku curi untuk tatapan sahabat-sahabat yang pergi
XYB:The 3rd G7
.
Berhiburlah......